Volksgericht

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Door: Tommy Wieringa

Deventer was deze week het toneel van een volksgericht. Marthijn Uittenboogaard [Moet met 1 o, in rest tekst gecorrigeerd], voormalig bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn, werd buiten een supermarkt opgewacht door een groep jongeren, die vlug groter werd door het gebruik van sociale media.
Hij werd bespuugd en met de dood bedreigd. Al eerder schreef ik dat de doodsbedreiging in Nederland moet worden verstaan als een voortzetting van het sociale contact met andere middelen. Op Twitter zijn de oproepen om Uittenbogaard op te jagen en af te maken nog eens rustig na te lezen.

De volgende dag - Uittenbogaard at een ijsje op het terras van Talamini aan de Brink - werd hij opnieuw bespuugd en beledigd. De politie hielp hem te ontsnappen via de achteruitgang. Die avond deed zich nog een derde incident voor, toen tweehonderd mensen zich verzamelden om hem te verjagen uit een flat waar hij zich zou bevinden. De politie heeft hem geadviseerd om niet meer in het openbaar te verschijnen in Deventer. De pedofiel is de leproos van nu.

Beter was het geweest als Uittenbogaard te paard en met de wapenstok was beschermd tegen het geweld van de menigte, om het opgehitste volk te laten weten dat eigenrichting in ons rechtssysteem verboden is. De houding van de politie getuigt niet van veel zelfvertrouwen. In plaats van krachtig op te treden, wordt het slachtoffer geadviseerd zich niet meer te vertonen. Het probleem lijkt daarmee uit de weg, maar roept een ander probleem op: geweld tegen iemand wiens gedachten je niet bevallen, blijft onbestraft. De gemeente weigert of is niet in staat de grondrechten te beschermen van een individu dat gevaar loopt. Al veel langer wordt er niet of nauwelijks opgetreden tegen het geweld jegens Uittenbogaard in zijn woonplaats Hengelo.

Onlangs kreeg ik van de Tilburgse schrijver Anton Dautzenberg een lijst toegestuurd van de vernielingen aan het huis van Uittenbogaard - manifestaties van volkswoede jegens een niet-veroordeelde pedofiele man. De politie houdt zich op de vlakte, de [inmiddels vorige] burgemeester heeft gezegd dat het hem spijt dat zo iemand in zijn gemeente woont. Dautzenberg heeft welsprekend en terzake de rechten van pedofielen verdedigd, ik bewonder zijn principiële methode, die hem weinig geliefd heeft gemaakt en veel heeft gekost.

De stem van de jacht op pedofielen is Henk Bres, een Hagenaar die geregeld meekakelt in amusementsprogramma's. Deze getatoeëerde mediapersoonlijkheid laat stickers drukken met daarop 'Steun de actie Bres. Ik ben anti-pedo'. Te koop voor een 'eurootje'. De uiterste onverdraagzaamheid, opgediend in plat Haags, het lingo van de kleine criminaliteit.

bron: Column 'Volksgericht' door Tommy Wieringa; Wegener Dagbladen; 31 augustus 2013