Wat is pedofilie?

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Bij het woord 'pedo' denk je waarschijnlijk direct aan een vieze, nare man die aan kinderen zit. Dat is het beeld dat we veel van ons hebben en door de media wordt versterkt. Maar het ligt veel genuanceerder dan dat. Wist je bijvoorbeeld dat een pedofiel en een pedoseksueel niet hetzelfde zijn? En dat pedofilie een geaardheid is, net als hetero of homo zijn?

Naar schatting heeft 1 tot 10% van de mannelijke bevolking pedofiele gevoelens. Pedofielen komen er vaak voor hun 18e levensjaar achter dat zij pedofiel zijn. Dit betekent dat er mogelijk duizenden tienerjongens in Nederland zijn die op dit moment worstelen met pedofiele gevoelens, zelfacceptatie en depressie. Ze durven niet uit de kast te komen. Want de maatschappij waarvan zij deel uitmaken, kotst ze uit. Dit zorgt voor een grote kloof tussen pedofielen en de rest van de samenleving. Dat is voor ons reden om het bespreekbaar te maken.

Uit onderzoek blijkt dat pedofilie een aangeboren geaardheid is. "Het is niet alleen een seksuele oriëntatie, iemand identificeert zich als pedofiel. En voelt zich zowel seksueel als relationeel aangetrokken tot kinderen. Je kan pedofilie dus op dezelfde lijn zetten als homofilie, heterofilie en aseksualiteit", zegt hoogleraar forensische psychologie en seksuoloog Stefan Bogaerts. "Onze seksuele geaardheid zit merendeels overal in onze hersenen, onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten toont dat aan. Maar het zit niet op één plek; het is een geaardheid, een identiteit. Het zit in onze totale persoon, we zijn ermee geboren. Net zoals je niet zomaar van een heterofiel een homofiel kunt maken, kun je een pedofiel ook niet veranderen." In zijn studie 'Wij zijn ons brein' legt neurobioloog Dick Swaab uit dat de oorzaak van de fascinatie voor kinderen bij pedofielen gezocht moet worden in de hersenontwikkeling in de baarmoeder en de vroege ontwikkeling na de geboorte. [...]

"We kunnen een geaardheid niet behandelen. In de DSM, het handboek voor psychiatrische stoornissen, is pedofilie niet meer opgenomen. In 2013 is het geschrapt, omdat het niet langer als een afwijking, ziekte of stoornis wordt gezien. Een pedofiele stoornis staat er wel nog in. Dan is er sprake van een pedofiel die een stoornis heeft waardoor hij zijn gevoelens niet kan onderdrukken. Maar pedofilie zelf is geen ziekte en geen afwijking. Het wordt een afwijking als degene overgaat tot misbruik, want dan is er sprake van een pedofiele stoornis. Dan komt er behandeling."

'Een pedofiel is vast vroeger als kind zelf misbruikt. Daarom valt hij of zij nu zelf op kinderen.' Die redenatie klopt niet, volgens Bogaerts. "Ontwikkeling in de kinderjaren draagt amper bij aan de ontwikkeling van een geaardheid. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dat zo is. Veel mensen maken onterecht een causaal verband (oorzaak en gevolg) tussen misbruik in de kindertijd en pedofilie. Als je denkt dat zelf misbruikt worden leidt tot pedofilie, dan zouden er veel meer pedofiele vrouwen dan mannen zijn."

Pedofilie wordt vaak gelijkgetrokken met kindermisbruik. Krantenkoppen over kindermisbruik hebben bijna altijd het woord 'pedo' erin. Volgens Bogaerts is het merendeel van de pedofielen niet praktiserend. Onderzoek toont verder aan dat maar ongeveer een kwart van de kindermisbruikers pedofiele gevoelens heeft. Driekwart van het kindermisbruik heeft dus niets met pedofilie te maken. De meeste pedofielen weten hoe ze hun verlangens moeten onderdrukken en snappen zelf ook wel dat een relatie met een kind niet kan. Toch worden ze door de samenleving weggezet als monsters en worden pedojagers toegejuicht. Dit veroorzaakt een grote kloof tussen pedofielen en de rest van de samenleving. Pedofielen worstelen met zelfacceptatie, depressie, suïcidaliteit en durven niet uit de kast te komen.

[In de uitzending zat Gabriel Levi; hij valt op jonge meisjes. Hij zat in de kast: niet in beeld en stem vervormd. Kijkers konden hem wel vragen stellen.]

bron: 'Wat is pedofilie?'; Betreft het tv-programma Spuiten en Slikken; spuitenenslikken.bnnvara.nl/nieuws/wat-is-pedofilie?'; BNNVARA; Spuiten en Slikken van: 20 februari 2018