Welke held legt Sytze van der V. om?

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Ooit verdedigde ik op de radio zijn rechten als burger, maar Van der V. bleek een heikel onderwerp. Wie het voor hem opneemt, staat al gauw onder de verdenking het op te nemen vóór pedofilie en tégen onschuldige kinderen. Blijkbaar zou ik nu eerst moeten schrijven dat ik pedofilie ten strengste afkeur. Dat is raar, want dat heb je bij andere misdrijven niet. Je schrijft nooit: 'Uiteraard ben ik zelf tegen terrorisme, corruptie, mensenhandel....' Dat spreekt vanzelf. Maar wie met pedofilie omgaat, wordt ermee besmet. [...] Wie zijn straf uitzat, heeft in onze rechtsstaat al zijn burgerrechten terug, maar Van der V. kon zich na zijn vrijlating nergens vestigen, of alleen op vernederende voorwaarden.

Toen hij ten slotte in Amersfoort neerstreek, maakte de burgemeester dat prompt bekend, waarmee hij als het ware vogelvrij werd verklaard. Een woedende volksmeute schoolde samen voor de seniorenflat, waar hij op de bovenste verdieping woont. De jacht was geopend. [...] Hij maakt het zich ondertussen niet gemakkelijker nu hij niet in een hoekje wegkruipt, maar de autoriteiten aanspreekt op zijn rechten en te vragen om maatregelen inzake de doodsbedreigingen die hem treffen.

Maar de behandeling van zijn klachten is door de politie opgeschort en de Nationale Ombudsman [Reinier van Zutphen] blijkt daar begrip voor te hebben. De Ombudsman, anders altijd tuk om bij elke zweem van onrecht in het geweer te komen, heeft Van der V. laten weten het 'gezien de maatschappelijke onrust in de buurt' te billijken dat de politie met zijn klachten 'pas op de plaats maakt'. Dat is zwichten voor de woede van de meute.

Dat Van der V. voor velen een paria is, is nog enigszins invoelbaar, maar niet dat de overheid, die over de gelijkheid van alle burgers heeft te waken, hem tot een paria maakt. Zaterdag zei terrorisme-expert (en ChristenUniekandidaat) Beatrice de Graaf in NRC Handelsblad terecht: "Aan de omgang met marginale figuren valt de toestand van de rechtsstaat af te meten." Daar heb ik niets aan toe te voegen.

bron: Artikel 'Welke held legt Sytze van der V. om?' door John Jansen van Galen; blendle.com/i/het-parool/welke-held-legt-sytze-van-der-v-om/bnl-par-20150729-4799552; Het Parool; 29 juli 2015