'Ooit zet de seksuele liberalisering door'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

De Partij voor vrijheid, naastenliefde en democratie [naastenliefde, vrijheid en diversiteit] heeft zichzelf opgeheven. Net als de vorige keer is het de als 'pedopartij' bekendstaande PNVD niet gelukt voldoende steunbetuigingen te vinden om te mogen meedoen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Leidenaar Marthijn Uittenbogaard, de partijvoorzitter, ziet het als tijdelijke tegenslag.

[Interviewer:] Hoe moet dat nu met de strijd voor legale pedoseksualiteit?
[Uittenbogaard:] "Dat onderwerp verdwijnt niet. Als ze het ooit willen bespreken, weten ze ons te vinden."

[Interviewer:] Wat ging er mis?
[Uittenbogaard:] "Het lukte niet genoeg steun te krijgen. De hetze tegen ons was ook wel erg groot. We kregen weinig kans in de massamedia. Als de houding journalistieker was geweest, had dat meegeholpen. Maar we kijken positief terug, hebben dingen bespreekbaar gemaakt. Alleen de verkiezingen bleken een brug te ver."

[Interviewer:] U bent het geloof in de zaak nog niet verloren?
[Uittenbogaard:] "Dat sowieso niet. Ik kan niet inschatten of het over tien jaar is of decennia later, maar ik denk dat de liberalisering op seksueel gebied zich ooit verder zal doorzetten. Nu zie je meer een tegenbeweging. Er is bijvoorbeeld minder seksuele voorlichting op scholen. En seks met dieren is strafbaar geworden. Wij vinden dat het legaal had moeten blijven."

[Interviewer:] Nu zijn jullie uitgenodigd om op het Amsterdams Bevrijdingsfestival als vrijheidsstrijders te komen spreken?
[Uittenbogaard:] "Ja, benieuwd of dat zo blijft als erover geschreven wordt. Maar zij zochten mensen die controversieel werden geacht. Zij zien blijkbaar dat er een heksenjacht is maar dat we wel mensen zijn en je mensen nooit moet dehumaniseren."

[Interviewer:] Vooruit. Maar vrijheidsstrijders?
[Uittenbogaard:] "Met die omschrijving ben ik het helemaal eens. Zo zie ik het ook. Vrijheid voor jong en oud. Wij zijn heel erg van mening dat als mensen minder in een keurslijf zouden zitten en zelf zouden nadenken, dat je dan minder taboes hebt. Dat je dan veel minder problemen hebt in de maatschappij."

bron: Interview < 'Ooit zet de seksuele liberalisering door' > door Binnert Glastra; Leidsch Dagblad; 16 maart 2010