Pleitbezorger van vrijzinnige cultuur - Eddy Terstall over SEXTET

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Eddy Terstall:] Het idee dat er teveel bloot in Nederlandse films zit, is nog een overblijfsel uit de jaren zeventig. Als je naar Franse of Spaanse films kijkt, dan zijn Nederlandse films in vergelijking eigenlijk heel preuts. Seks is toch leuk? Als het mooi gefilmd is, is het toch prettig om naar te kijken? Je hoort mensen nooit klagen over teveel geweld in films, maar wel over teveel seks. Iets dat leven geeft, mag niet, maar iets dat leven neemt, wel. Ik wil daar in mijn film op wijzen.

[Interviewer:] "Alles kan in Nederland, behalve met kinderen en dieren" wordt in de film gezegd. Is SEXTET bedoeld om te zorgen dat dat zo blijft?
[Terstall:] We hebben steeds meer te maken met de invloed van machoculturen, zoals de Islam en de Caribische bling bling-cultuur, waarin vrouwen door nogal wat mannen uit die culturen als een soort ding worden gezien. Buiten het vrijzinnige cultuurgebied, West-Europa en Noord-Amerika, is het helaas vaak zo dat vrouwen en mannen op ongelijke voet staan. Ik wil ervoor waken dat die invloed onze vrijheid aantast.

bron: 'Pleitbezorger van vrijzinnige cultuur - Eddy Terstall over SEXTET' door Marjolein van Trigt; www.8weekly.nl/index.php?art=5560; 8WEEKLY; 7 september 2007